EU-top – “We zijn niet zo effectief als we zouden willen zijn”

EU-top - "We zijn niet zo effectief als we zouden willen zijn"

De Europese staatshoofden en regeringsleiders willen alle beschikbare diplomatieke kanalen aanwenden om de noodlijdende bevolking van de Syrische stad Aleppo te helpen. “Niemand blijft hier onverschillig bij”, zo verklaarde Europees president Donald Tusk donderdagavond na afloop van een Europese top in Brussel. In één adem erkende Tusk dat “we niet zo effectief zijn als we zouden willen”. De Europese leiders ijveren voor de creatie van een veilige corridor waarlangs burgers onder internationaal toezicht geëvacueerd kunnen worden uit Aleppo. Daarvoor zijn contacten gelegd met Iran. “Er bestaat een echte kans (…) maar ik ben niet zeker”, zo stelde Tusk. De Europeanen dringen er ook op aan dat hulpverleners en medisch personeel volledige toegang krijgen tot Aleppo.
De Pool erkende dat Europa zich moet beperken tot diplomatieke druk en humanitaire hulpverlening in Syrië. “Het is onmogelijk om dit conflict met geweld te stoppen. We hebben niet de intentie of de middelen om dat te doen”, aldus de Europese president. “We zijn niet zo effectief als we willen zijn. Jammer genoeg weet ik wie wel effectief is, maar dan niet in humanitaire bijstand, maar in het bombarderen.”
De Europese leiders veroordelen de bombardementen van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn Russische en Iraanse bondgenoten op burgerdoelwitten in Aleppo. Van sancties tegen Rusland is voorlopig geen sprake. Dat blijft volgens de Franse president Francois Hollande wel “deel uitmaken van de opties”

bron: Belga