De Backer werkt aan nieuwe wettelijke basis voor gegevensuitwisseling

De Backer werkt aan nieuwe wettelijke basis voor gegevensuitwisseling

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) werkt aan een nieuwe wettelijke basis voor de uitwisseling en het beheer van gegevens. Dat zegt De Backer in een reactie op de arresten van het Hof van Cassatie over verkeersboetes op basis van nummerplaten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) bestuderen de arresten. Verkeersboetes die de politie enkel op basis van nummerplaten uitschrijft, zijn onwettig. Dat zou althans blijken uit vier arresten die het Hof van Cassatie gisteren heeft uitgesproken. Het probleem houdt in dat de politie over geen machtiging beschikt om gebruik te maken van de Kruispuntdatabank Voertuigen, de vroegere databank van de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Die machtiging moet toegekend worden door het bevoegd sectoraal comité van de Privacycommissie, legde staatssecretaris De Backer vandaag uit in De Ochtend (Radio 1). Wellicht werd die machtiging niet aangevraagd, meent de staatssecretaris. De politie had dat moeten doen, maar ook de DIV had dat volgens De Backer moeten weten.

Het liberale regeringslid vindt dat het “unieke” Belgische systeem niet meer van deze tijd is. Begin volgend jaar wil De Backer met een voorstel komen voor een meer specifieke wetgeving. Ook moet er bij elke dienst een verantwoordelijke komen voor het beheer van databanken en zal er achteraf een strenge controle gebeuren door de Privacycommissie.

Vraag is wat nu moet gebeuren met de huidige boetes. Dat moeten ministers Geens en Jambon bekijken en hangt af van de beoordeling van elke rechter, zegt De Backer.

bron: Belga