Al een duizendtal mensen geëvacueerd uit Aleppo

Uit de rebellenwijken van de Noord-Syrische stad Aleppo zijn donderdag al bijna duizend mensen geëvacueerd. Dat heeft een hooggeplaatste officier van het regeringsleger meegedeeld. Een eerste konvooi van dertien ziekenwagens en twintig groene bussen had donderdag de door de rebellen gecontroleerde enclave in het oosten van Aleppo kunnen verlaten. “Bij die evacuatie waren 951 mensen betrokken, onder wie 200 rebellen en 108 gewonden”, zo deelt de militair mee.

De bussen reden in de loop van de namiddag weg uit al-Amiriyah, een van de laatste wijken van Aleppo die nog gedeeltelijk onder de controle van de rebellen valt. Van daaruit begaf het konvooi zich naar rebellengebied in het westen van de provincie Aleppo, zo zegt Ahmad Al-Dbis, die aan het hoofd staat van een vrijwilligersorganisatie die de evacuatie mee coördineert.

Het konvooi werd geëscorteerd door voertuigen van het Internationaal Comité van het Rode Kruis en van de Rode Halve Maan. “Wanneer het konvooi een veilige bestemming zal hebben bereikt, zullen de voertuigen terugkeren om andere mensen op te pikken”, zo verduidelijkt Ingy Sedky van het Rode Kruis. “We zullen daarmee doorgaan zolang de omstandigheden dat toelaten.”

Volgens de Syrische televisie moeten zowat 4.000 rebellen en hun familieleden geëvacueerd worden. De operatie zou meerdere dagen in beslag kunnen nemen.

Bron: Belga