Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen voor verkeersboetes

Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen voor verkeersboetes

Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen voor het uitschrijven van boetes, nu bekend raakte dat ze dat niet meer mogen doen op basis van de nummerplaat alleen. Dat bevestigt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, vanochtend. “We gaan de arresten van het Hof van Cassatie vandaag bestuderen, daarna beslissen we of we iets gaan doen”, aldus De Waele. Het Hof van Cassatie heeft dinsdag in vier arresten over verkeersinbreuken geoordeeld dat de verkeersboete die de politie uitschreef onwettig is, omdat dat enkel gebeurde op basis van de nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden.

Concreet gaat het om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat had en daarna probeerde om de bestuurder te identificeren via de zogenaamde kruispuntbank bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) en dus zonder de bestuurder persoonlijk aan te spreken. In dat geval schendt de politie volgens het arrest de privacyregels. Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél geldig.

Probleem is het feit dat politieagenten geen toelating hebben om zomaar gegevens op te vragen bij de DIV-databank. Daar is eerst toelating van de privacycommissie voor nodig, maar die werd niet aangevraagd.

Cassatie heeft dinsdag dus vier dergelijke arresten uitgesproken. Al deze zaken moeten nu voor een andere rechtbank worden overgedaan. In principe kan iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, die dus aanvechten. Of dat dan ook effectief tot een vrijspraak leidt, is onduidelijk.

bron: Belga