Ontspoorde Waalse derby levert niemand punten op

De gestaakte competitiewedstrijd tussen Charleroi en Standard wordt niet herspeeld. Beide clubs krijgen wel nul punten, terwijl de Rouches ook twee matchen achter gesloten deuren moeten afwerken.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

De Waalse eersteklassers hebben de straf te wijten aan het gedrag van hun supporters, die ervoor zorgden dat de derby op de zeventiende speeldag niet kon uitgespeeld worden. In eerste instantie waren het de Luikse fans die het te bont maakten door aanstekers en voetzoekers op het veld te gooien, waarna ook de aanhang van de Zebra's zijn boekje te buiten ging.

Halverwege de tweede helft maakte scheidsrechter Serge Gumienny daarom een einde aan de match, bij een 1-3 stand voor Standard.

De voetbalbond heeft nu beslist dat geen van beide clubs punten zal krijgen voor het duel, wat vooral voor Standard een streep door de rekening is. De Luikenaars hebben de punten broodnodig in de strijd om een ticket voor play-off 1 en tekenen daarom beroep aan.

«We aanvaarden deze sanctie niet», reageert Grégory Ernes, de advocaat van de club. «We gaan alle juridische middelen aanwenden om deze beslissing aan te vechten. In eerste instantie zullen we naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport stappen. Indien nodig brengen we de zaak voor de burgerlijke rechtbank.»

Naast het niet toekennen van punten krijgen beide clubs ook een wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd. Voor Charleroi gaat het om een voorwaardelijke straf, maar dat geldt niet voor Standard.

De Rouches moeten zelfs twee duels zonder publiek afwerken: een als straf voor de incidenten in Charleroi en een vorige, voorwaardelijke straf die nu effectief wordt gemaakt.

In tegenstelling tot Standard legt het bestuur van Sporting Charleroi zich wel neer bij de uitspraak van de voetbalbond. «Charleroi heeft altijd gezegd dat de club er geen juridische slijtageslag van wil maken», reageert clubadvocaat Jean-Philippe Mayence, die daarmee verwijst naar eerdere uitspraken van sterke man Mehdi Bayat.

«Wij gaan dan ook niet in beroep. Dit is een heel sterk signaal naar de club en zijn supporters. Met deze sanctie maak je duidelijk dat er dingen moeten veranderen. Dat beide clubs geen punten krijgen, stemt me ook tevreden. Zo schrijft het reglement het immers voor.»

Mayence betreurt dan ook dat Standard wél in beroep gaat. «We zullen tegen onze zin mee moeten gaan in die juridische strijd», klinkt het.