Europa maakt zich op voor 5G

5G
Foto Pixabay

Vanaf 2020 zal mobiel 5G-internet mogelijk zijn in Europa. Daarover hebben het Europees Parlement en de Europese Raad een principeakkoord bereikt. In de tussentijd komt er een tussenversie, 4,5G.

Goed nieuws voor wie zich ergert aan het trage internet op zijn smartphone of tablet, want 5G komt eraan. In een testomgeving laat het snelheden toe tot zeventig gigabit per seconde. Dit betekent dat je in slecht enkele seconden een film zou kunnen downloaden. Daarvoor moeten we wel nog vier jaar wachten en tegen dan zal er acht keer zo veel internetverkeer als nu zijn, denkt de Europese Commissie.

Telecombedrijf Proximus liet eerder weten dat het als eerste in België de 5G-technologie ging uittesten. Daarvoor werkt het bedrijf samen met het Chinese Huawei. In eerste instantie volgt er een tussenversie, 4,5G. Dat wordt volgend jaar in een aantal steden geïntroduceerd. Die technologie laat verbindingen toe die drie keer sneller zijn dan 4G.

De Europese parlementsleden moeten nog wel stemmen over het principeakkoord en ook de lidstaten van de Europese Unie moeten hun fiat nog geven.