Tips voor het beste kerstcadeau

Sociale wetenschappers hebben onderzocht welke cadeaus mensen het gelukkigst maken
door
Lennart
Leestijd 1 min.

. Uit de studie blijkt dat de geschenken die het best vallen bij de ontvanger, nuttig zijn en ook effectief kunnen worden gebruikt. Grote verrassingen worden minder in dank afgenomen.

Vergeet uren of in extreme gevallen zelfs dagen tobben over wat je je schoonmoeder of neef gaat geven voor kerst of nieuwjaar: uit een studie van Jeff Galak, werkzaam aan de Carnegie Mellon University, blijkt dat je het best zo simpel mogelijk houdt. Cadeaus die effectief gebruikt kunnen worden, scoren het hoogst.

"Mik niet op een sensationele ontdekking" geeft het onderzoek van Galak mee als tip voor de jaarlijkse zoektocht. Ook voor elke persoon iets anders kopen, wordt ten stelligste afgeraden: "Je hoeft echt niet speciaal voor elk individu apart een geschenk te kopen", adviseren de onderzoekers.

De ontvangers weten het volgens Galak en zijn team het best. Wanneer ze in de aanloop naar de feestdagen laten vallen wat ze graag krijgen, geef het hen dan ook. Een geschenkbon kan volgens de studie, maar dan mag het niet voor een te specifiek product zijn.