Topman Europol: “België ‘failed state’ noemen is absurd”

Topman Europol: "België 'failed state' noemen is absurd"

Europol-topman Rob Wainwright vindt dat België onterecht hard is aangepakt na de aanslagen in Parijs en Brussel. “België een ‘failed state’ noemen is absurd”, verzekerde hij vandaag in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. “In de emoties meteen na de tragedie zijn veel zaken gezegd, zelfs door experts en toonaangevende experts. Maar de kritieken aan België waren overdreven en veelal oneerlijk”, zo stak Wainwright van wal.

De Europol-topman bevestigde dat België net “een van de meest productieve lidstaten” is in het delen van inlichtingen en informatie in de strijd tegen terreur. Na jaren van terughoudendheid in heel Europa is de massa aan gedeelde informatie de voorbije twee jaar vertienvoudigd en België behoort tot de top vier van de bijdragers. Van de achttien terabyte aan gedeelde informatie rond de aanslagen van Brussel en Parijs is België – weinig verrassend – veruit de grootste leverancier.

Wat niettemin beter kan in de strijd tegen terreur? Wainwright spitste het niet toe op België, maar gaf wel enkele cruciale succesfactoren aan. Zo noemde hij het werk van inlichtingendiensten cruciaal om in elke gemeenschap voldoende voeling te hebben en te begrijpen waar de middelen best worden ingezet. “De systemen die het best werken, zijn zij die veel geïnvesteerd hebben in ‘intelligence'”, aldus de Europol-topman. “De aanpak die aangestuurd wordt door inlichtingen is duidelijk de meest doeltreffende. België doet dat al ten dele, maar zowat alle landen leren nog steeds bij om dat verder te verbeteren.”

bron: Belga