Schulz waarschuwt voor "hardste aller Brexits" als parlement niet betrokken wordt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het Europees Parlement niet nauwer betrokken wordt bij de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU, dan dreigt "de hardste aller Brexits" realiteit te worden en "dat zou iedereen schade berokkenen". Dat schrijft parlementsvoorzitter Martin Schulz in niet mis te verstane bewoordingen aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Tusk leidt morgen/donderdag een Europese top. Tijdens een informeel diner zullen 27 staatshoofden en regeringsleiders bespreken hoe de Brexit-onderhandelingen moeten worden aangepakt. De Britse premier Theresa May blijft buiten de vergadering.

Dat er ook geen vertegenwoordiger van het Europees Parlement mag aanschuiven, was eerder al bij Guy Verhofstadt in het verkeerde keelgat geschoten. De liberale fractieleider en 'Brexit-onderhandelaar' van het parlement dreigde er woensdagochtend mee parallelle gesprekken op te starten met Londen. Nu laat ook voorzitter Martin Schulz van zich horen. Hij besprak de kwestie woensdag tijdens een vergadering met alle fractievoorzitters.

Uit de ontwerpconclusies van de top blijkt dat het parlement in een secundaire rol gedwongen wordt, klaagt Schulz in een brief aan Tusk, die Belga kon inkijken. Schulz sluit niet uit dat de parlementsleden in die context zelfs zullen weigeren om de inwerkingtreding van artikel 50 - waarmee de Brexit officieel in gang gezet wordt - goed te keuren. "En dat zou niet tot een status quo leiden. Na twee jaar zouden de Europese verdragen ophouden van toepassing te zijn op het Verenigd Koninkrijk. Dit zou de hardste aller Brexits betekenen en dat zou iedereen schade berokkenen."

Schulz laat er geen twijfel over bestaan: "Het parlement eist nauw bij de onderhandelingen betrokken te worden". Ook de uiteindelijke Brexit-deal moet het parlement namelijk goedkeuren.

bron: Belga