Schuldverlichtingsmaatregelen voor Griekenland op de helling

door
Belga
Leestijd 2 min.

De schuldverlichtingsmaatregelen voor Griekenland staan op de helling. De kredietverleners zijn immers van oordeel dat een aantal sociale maatregelen van de Griekse regering niet in overeenstemming zijn met eerdere afspraken, zo heeft de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag meegedeeld. De regering van premier Alexis Tsipras kondigde onlangs aan dat hij een extra eindejaarstoelage wil uitbetalen aan de gepensioneerden met de laagste inkomens. De maatregel zou meer dan 600 miljoen euro kosten en gefinancierd worden dankzij het overschot op de begroting. Tsipras beloofde dat de maatregel conform zou zijn met de overeenkomst met de internationale kredietverleners, maar die blijken hun twijfels te hebben.

"De instellingen komen tot de conclusie dat de maatregelen niet in overeenstemming lijken met onze afspraken", zo stelde de woordvoerder van Dijsselbloem woensdag. Hij voegde eraan toe dat ook "sommige lidstaten" dezelfde mening zijn toegedaan en er dus "momenteel geen unanimiteit" bestaat voor de implementatie van de schuldverlichtingsmaatregelen.

Volgens een woordvoerder van het Europese steunfonds ESM in Luxemburg willen de kredietverleners eerst de impact van de aangekondigde betalingen precies analyseren. In januari zou een volledig rapport volgen. Het ESM is de belangrijkste geldschieter van Griekenland. De zegsman van Dijsselbloem verwacht in januari een volledig rapport.

Begin vorige week hadden de ministers van Financiën van de eurolanden ingestemd met een reeks maatregelen om de Griekse schulden op korte termijn wat te verlichten. Zo zou de terugbetaling van leningen uit het tweede hulpprogramma uitgesmeerd worden over 32 in plaats van 28 jaar. Griekenland is sinds 2010 financieel afhankelijk van buitenlandse steun. In de zomer van 2015 werd een akkoord gemaakt over een derde hulpprogramma van maximaal 86 miljard euro.

bron: Belga