Saab stelt eerste vlucht van straaljager Gripen E met verschillende maanden uit

Saab stelt eerste vlucht van straaljager Gripen E met verschillende maanden uit

De Zweedse vliegtuigbouwer Saab heeft beslist om de eerste vlucht van zijn straaljager JAS39 Gripen E met verschillende maanden uit te stellen. De Gripen is een van de kandidaten om de Belgische F-16’s op te volgen. Dat uitstel zet die kandidatuur absoluut niet op losse schroeven, is woensdag vernomen bij Saab. Saab verantwoordt dat uitstel door te wijzen op de kwaliteitseisen van de software. Die beslissing moet uiteindelijk toelaten om tijd te winnen en te kunnen beantwoorden op de commerciële eisen van de landen. Het prototype van de Gripen E, die op 18 mei de fabriek verlaten heeft, moest oorspronkelijk begin december een eerste vlucht uitvoeren. Maar de vliegtuigbouwer heeft zijn kalender herzien, naar het eerste trimester van 2017.

Op die manier moeten de eerste vluchten uitgevoerd kunnen worden met de finale versie van de software. Daarnaast moet het het mogelijk te maken meteen de software te installeren in de twee volgende proefreeks-Gripens, zonder verschillende testvluchten te moeten herhalen. Saab meent dat het zo tegen eind 2017 over drie vliegtuigen zal beschikken die 99,9 pct overeenkomen met de finale reeks die in 2019 geleverd zal worden aan de Zweedse en Braziliaanse luchtmacht.

Een tweede reden voor de herziening van de kalender is dat Saab zo ook beschikt over een Gripen E in de MS21-versie, voor evaluatie door potentiële klanten. De vliegtuigbouwer wil zijn nieuwe straaljagers behalve aan België ook aan Finland en Zwitserland voorstellen.

bron: Belga