Rebellen gebruiken burgers in Oost-Aleppo als levend schild

door
Belga
Leestijd 1 min.

Syrische rebellengroepen verhinderen dat burgers kunnen wegraken uit de belegerde wijken in het oosten van Aleppo. De burgers worden als levend schild gebruikt, zo meldt de VN-onderzoekscommissie voor Syrië. De commissie zegt informatie te hebben verkregen over verschillende islamistische oppositiegroepen die zich aan deze praktijken bezondigen. Onder meer Jabhat Fateh al-Sham (de opvolger van het Jabhat al-Nusra, een afsplitsing van al-Qaida) en Ahrar al Sham zorgen ervoor dat de burgers Oost-Aleppo niet kunnen verlaten. "Strijders van de oppositie die zich onder de bevolking mengen, zorgen voor een hoger risico op doden en gewonden bij de burgers", klinkt het nog.

Rupert Colville, de woordvoerder van het VN-Hoog commissariaat voor de Mensenrechten, had vrijdag al kritiek geuit op onder meer Jabhat Fateh al-Shamen en op de Kataeb Abu Amara. Zij zouden burgers gedood hebben die geprobeerd hadden weg te vluchten uit de laatste wijken in Oost-Aleppo die nog door de rebellen gecontroleerd werden.

De commissie zegt daarnaast ook "talrijke meldingen" te hebben ontvangen van schendingen die gepleegd werden door de regeringsgezinde troepen. Het gaat onder meer om "standrechtelijke executies, willekeurige arrestaties en verdwijningen."

Bron: Belga