Pro League gaat amateurclubs steunen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Pro League, die de belangen verdedigt van de 24 Belgische profclubs, heeft na unanieme stemming een akkoord bereikt met de Nederlandstalige (VFV) en Franstalige (ACFF) vleugels van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) over een vergoeding wanneer een jeugdspeler van een amateurclub zijn eerste profcontract ondertekent bij een profclub. Dat heeft Pierre François, CEO van de Pro League, woensdag bekendgemaakt. Wanneer een jeugdspeler van een amateurclub tekent bij een club uit de top vijf, vangt de amateurclub voortaan 5.000 euro. Voor spelers die naar andere clubs uit de Jupiler Pro League gaan, strijkt de amateurclub 3.000 euro op. Spelers die naar de Proximus League trekken, leveren hun amateurclub 1.500 euro op. Pierre François schat dat er zo jaarlijks 200.000 euro naar elke amateurvleugel zal vloeien. Voor internationale transfers krijgen de amateurclubs vergoedingen naar analogie met de FIFA-regels. "De opleidingen van jonge voetballers zijn essentieel. We moeten onze talenten proberen zo lang mogelijk in België te houden", verklaarde François het akkoord. "De amateurclubs spelen een belangrijke rol in de jeugdopleidingen, daarom wil de Pro League hen ook steunen."

De Pro League neemt verder met betrekking tot de verkoop van de uitzendrechten van de Jupiler Pro League en de Belgische Supercup akte van "de interesse van alle verwachte partijen". Samen met adviseur MP&Silva gaat de Pro League "dagelijks aan de slag met dit dossier", deelde François mee. "Ten laatste in juni, maar hopelijk al eerder, zal er een doorbraak zijn."

De volgende Algemene Vergadering van de Pro League vindt plaats op 23 januari. Mogelijk kan de kalendermanager dan al meer informatie geven over de kalender voor het seizoen 2017-2018.

bron: Belga