Oost-Vlaanderen ontwikkelt een ruimtelijk beleid tot 2050

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oost-Vlaamse provincieraad keurde woensdagnamiddag unaniem een visie voor het ruimtelijk beleid tot 2050 goed. Het provinciebestuur wil de ruimte op een slimme manier inzetten om tegen 2050 over een klimaatgezonde en kwalitatieve leefomgeving te beschikken, zo werd toegelicht voorafgaand aan de raadszitting. "Er is zowel op het vlak van wonen en open ruimte, maar ook inzake mobiliteit, energie en economie een ommekeer nodig", zegt gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld). "Belangrijk is dat we die ommekeer maken, samen met alle betrokkenen. We willen daarbij ambitieus maar ook innovatief zijn."

Het provinciebestuur besliste in 2014 om een langetermijnvisie rond ruimtelijk beleid uit te werken en organiseerde sindsdien verschillende inspraakrondes, ook met de oppositiepartijen binnen de provincieraad. Het eindresultaat is de nota "Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050".

"We ontwikkelden een filosofie op basis van een aantal principes hoe we willen omgaan met de ruimte", verduidelijkt Versnick (Open Vld). "Die gaan we nu vertalen in beleidskaders en daarna toepassen op concrete plannen."

Acht maatschappelijke thema's (kernwaarden) vormen het fundament voor het provinciaal ruimtelijk beleid van de toekomst. Het gaat om gezondheid en veiligheid, kwaliteit en comfort, klimaatgezond, identiteit en authenticiteit, autonomie en robuustheid, welvaart, rechtvaardigheid, sociale cohesie en inclusie. Vier ruimtelijke principes zullen die waarden concretiseren. Het gaat om de principes "nabijheid en bereikbaarheid" (zoals bijvoorbeeld ontwikkelingen op plaatsen die multimodaal ontsloten worden), "meervoudig en intensief ruimtegebruik", "ecosysteemdiensten versterken" en "maatschappelijke betaalbaarheid".

De provincie ontwikkelde ook een nieuwe attitude om de handen uit de mouwen te steken. Zo wordt onder meer ingezet op het uitbouwen van partnerschappen en resultaatgericht werken.

bron: Belga