Ook woensdagnamiddag nog stakingspost voor Brusselse winkel van Marks&Spencer

Ook woensdagnamiddag nog stakingspost voor Brusselse winkel van Marks&Spencer

Voor de winkel van het Britse Marks&Spencer in Brussel heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront woensdagochtend een stakingspost opgetrokken. “We hebben beslist om de toon te verharden om op zijn minst antwoorden op onze vele vragen te krijgen en zo het personeel te kunnen informeren”, zegt Yves Flamand van de socialistische bediendebond. Een vijftigtal mensen houdt ook woensdagnamiddag nog een filterblokkade voor de winkel, langs de Elsense Guldenvlieslaan. “Sinds de aankondiging van de sluiting van de Brusselse winkel waren vier vergaderingen gepland met de directie, maar die laatste annuleerde er twee”, aldus de vakbondsman. Aan de toegang tot de twee parkings en de voornaamste toegang van de winkel delen de leden van het vakbondsfront flyers uit. De klanten wordt gevraagd hun solidariteit te tonen door elders te gaan winkelen.

“We krijgen ook geen antwoorden op onze becijferde vragen”, zegt Flamand. “Hoewel de directie heel traag is om ons te beantwoorden, was ze deze ochtend wel heel snel om deurwaarders en veiligheidsagenten te sturen. Wij willen enkel de mensen informeren. Ik heb iemand van de communicatiedienst gevraagd me te ontvangen, maar zij weigerde met mij te praten. We hopen dat de voor volgende week geplande vergadering plaatsvindt, en dat we de antwoorden zullen krijgen die we al meer dan anderhalve maand vragen.”

De vakbonden wijzen erop dat de gecommuniceerde cijfers, vooral die over de jobverliezen in de Belgische winkel, contradictorisch zijn. In een schriftelijke reactie wijst de directie erop dat ze wil dat de onderhandelingen zo “diepgaand mogelijk verlopen”. “Wij verbinden ons ertoe om de onderhandelingen te ondersteunen en te communiceren met ons personeel tijdens die onderhandelingen.” De directie ontkent ook dat er vergaderingen met de ondernemingsraad geannuleerd werden.

Marks&Spencer had in mei 2015 opnieuw een winkel geopend in België, nadat het in 2001 zich uit België teruggetrokken had. Op 8 november jongstleden maakte Marks&Spencer bekend zijn Brusselse winkel weer te sluiten, een beslissing die 126 banen op de helling zet.

bron: Belga