Nieuwe techniek detecteert meteen dertig (terreur)verdachten op Brussels Airport

Nieuwe techniek detecteert meteen dertig (terreur)verdachten op Brussels Airport

De nieuwe aanpak van de politie op Brussels Airport heeft op nog geen maand tijd al dertig mensen helpen detecteren die gelinkt zijn aan terrorisme of feiten “verbonden aan de veiligheid van de staat”. Dat heeft hoofdcommissaris van de luchtvaartpolitie Jo Decuyper woensdag gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Het forse aantal heeft hem ook verrast, erkende Decuyper na afloop in de wandelgangen van het parlement. Het gaat stuk voor stuk om verdachten die door de politie uit de massa reizigers en bezoekers werden gehaald op basis van verdacht gedrag. “Behavioural detection”, zo wordt de techniek genoemd die sinds vorige maand de bagagecontroles in de tenten buiten het luchthavengebouw helpt vervangen.

Zondag nog werd een PKK-lid gedetecteerd die iemand kwam oppikken op de luchthaven. Net zo goed kan het gaan om mensen die iemand kwamen afzetten, een huurauto kwamen oppikken of nadien op een vliegtuig stapten. Mogelijk deden hun gedrag of hun antwoorden op routinevragen hen eruit springen. Maar net zo goed zou het kunnen gaan om opvallende kledij – denk aan een dikke jas als iedereen in zomertenue rondloopt – of andere afwijkende elementen.

De techniek kwam overgewaaid vanuit Israël. Hoofdcommissaris Decuyper is blij dat ze intussen veralgemeend wordt in de basisopleiding van de politie en de toepassing niet beperkt zal blijven voor terrorisme. Op Zaventem kan hij stilaan rekenen op veertig à vijftig politiemensen die de techniek onder de knie hebben.

Decuyper toonde zich tot slot ook tevreden met de extra politiemensen die hij ter beschikking krijgt. In totaal gaat het om 193 agenten voor alle Belgische luchthavens samen. Brussels Airport krijgt met 105 mensen – onder wie zes begeleiders van explosievenhonden – het leeuwendeel.

bron: Belga