Nederland roept Turkse ambassadeur op het matje

Nederland roept Turkse ambassadeur op het matje
Nederland roept Turkse ambassadeur op het matje

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders roept de Turkse ambassadeur op het matje over berichten dat de voorzitter van moskeekoepel Diyanet namen heeft doorgespeeld van Nederlandse Gülen-sympathisanten aan de Turkse autoriteiten. Voorzitter Yusuf Acar van Diyanet gaf de namen door in zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigde hij aan de krant De Telegraaf. Koenders spreekt over “zorgwekkende berichten” waarover hij opheldering over wil hebben. “Wij vinden dit niet aanvaardbaar”, zei hij woensdag.

Ankara verdenkt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte coup van medio juli te zitten. Sindsdien zijn er ook spanningen in Nederland geweest tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Er waren vechtpartijen, demonstraties en bedreigingen.

Den Haag heeft het steeds als onaanvaardbaar aangegeven dat de Turkse regering zich bemoeit met de situatie in Nederland. “Ik neem dit zeer serieus”, aldus de bewindsman. Ook omdat er een politieke partij wordt “gebrandmerkt” en dat is onaanvaardbaar. De christendemocratische oppositiepartij CDA zou door de Turken zijn genoemd als een Gülen-bolwerk.

Vorige week ontkende Diyanet en de Turkse ambassade nog dat dit soort inlichtingen zijn doorgespeeld aan Ankara. In De Telegraaf zegt een Turkse diplomatieke bron dat Acar “zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd”.

In april protesteerde de Nederlandse regering ook al bij Ankara over bemoeienissen van het Turkse consulaat met Turkse Nederlanders.

Bron: Belga