NASA-missie voor orkaanvoorspellingen heeft opnieuw pech

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook vandaag kan de lancering van een ruimtemissie om beter orkanen te voorspellen om technische redenen niet doorgaan. Dit heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Het gaat om CYGNSS of "Cyclone Global Navigation Satellite System" dat aan de hand van acht microsatellieten in een lage baan beter de interactie tussen de zee en de lucht nabij het hart van een cycloon beter wil begrijpen.

De kunstmaantjes moeten met een Pegasus-XL draagraket van Orbital Sciences naar de ruimte vertrekken. Dergelijke raket wordt door een L-1011 vliegtuig onderaan meegenomen en dan op een zekere hoogte losgelaten. De raket schiet daarna zelf de ruimte in.

Maar maandag liep het mis. De L-1011 was al opgestegen van op Cape Canaveral in Florida, maar er dook een probleem op met een hydraulische pomp voor het loslaten van de raket. Bedoeling was vandaag een nieuwe poging te ondernemen. Maar nu ontstond (nog op de grond) een probleem met de vluchtparameterdata die de raketsoftware gebruikt, zodat de start naar een nog niet bepaalde latere datum verschuift.

bron: Belga