Marc Sergeant wil ook in 2017 scoren met Lotto-Soudal

door
Belga
Leestijd 3 min.

In 2016 mocht Lotto-Soudal 21 keer juichen, een pak minder dan de 40 overwinningen van 2015, maar toch blikt teammanager Marc Sergeant niet ontevreden terug op het voorbije seizoen. "We wisten dat het nagenoeg onmogelijk zou zijn om dat aantal te evenaren", aldus de manager. "Wel zijn tien overwinningen daarvan gerealiseerd in de WorldTour. Als uitschieters zie ik de vier ritoverwinningen in de Giro en de twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk, Thomas De Gendt op de Mont Ventoux en André Greipel op de Champs-Elysées." Lotto-Soudal pakte met Jürgen Roelandts een derde plaats in Milaan-Sanremo en won met Jens Debusschere Dwars door Vlaanderen. Ook in 2017 blijft de ploeg jagen op een overwinning in een voorjaarsklassieker. Daarvoor heeft ze met Roelandts, Tiesj Benoot en Debusschere meerdere ijzers in het vuur. Opvallend, ook Tony Gallopin zal in 2017 de rangen versterken van de klassieke ploeg. "Tony houdt van die Vlaamse wedstrijden", aldus Sergeant. "Maar de voorbije jaren stond het Ardense werk voorop. Hij wil zelf weer die wedstrijden koersen op de Vlaamse wegen en kasseien. Het is een beslissing waar ik achter sta. We moeten zijn programma nog in detail bespreken, maar hij kijkt er enorm naar uit."

Sterkhouders van de ploeg zijn voor Sergeant onder meer Benoot, die net zijn contract heeft verlengd tot eind 2019, Greipel en Tim Wellens. Met Greipel, het voorbije seizoen goed voor onder meer drie ritzeges in de Giro en één in de Tour, wil de ploeg andermaal in de sprints scoren. "Hij is onze garantie op succes", aldus Sergeant. "In de sprints hoort hij nog steeds bij de snelste renners. Het is ook de bedoeling dat we verder met die sprinttrein werken. Zo kan je de komst van Moreno Hofland daar voor een deel plaatsen. Moreno is snel en kan misschien wel de rol van Greg Henderson (niet langer in de ploeg) vervullen, al moeten we dat allemaal nog gedetailleerd oefenen. Maar André blijft onze eerste sprinter, zeker en vast. Met Moreno, ooit tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne (in 2014), kunnen we ook uit de voeten in de klassiekers. Hij kan op meerdere fronten bijdragen aan het team."

Van Wellens, die gestaag groeit (twee WorldTour-zeges in 2014, drie in 2015 en vier in 2016), wordt verwacht dat hij ook in 2017 een paar mooie overwinningen mee kan graaien. "Hij gaat opnieuw naar de Tour", stelde Sergeant. "Hij vindt er een paar mooie ritten terug. Voorts is hij ook dé kopman in de Waalse klassiekers, al spelen we daar Jelle Vanendert, twee keer tweede in de Amstel Gold Race, ook uit als troef. Tim is iemand die altijd kan verrassen, het is een plezier om hem te zien koersen en ik ben ervan overtuigd dat hij ook in 2017 mooie dingen zal laten zien."

Voorts rekent Sergeant op andere jongens zoals De Gendt en Jelle Wallays om het seizoen 2017 van Lotto-Soudal kleur te geven. Ook hoopt hij dat jonge talenten zoals bijvoorbeeld Louis Vervaeke verder groeien. Voor de Tour van volgend jaar wordt het trouwens knokken voor een plekje. Nu woensdagnamiddag bekendraakte dat ook Benoot er zijn debuut zal maken in een grote ronde en Wellens terugkeert, lijken de plaatsjes snel bezet, met ook nog Greipel, Sieberg, Bak, Hansen, Debusschere, Roelandts en De Gendt als schijnbare certitudes. En dan mogen we ook Gallopin niet vergeten. Tien renners, voor negen plaatsen. "Dat lijken inderdaad logische namen", aldus Sergeant. "Maar het is nog veel te vroeg om daar nu al over te spreken. Negen namen mogen er mee. Laat ons eerst het voorjaar afwachten en hopelijk scoren we daar al."

bron: Belga