Loodsen dreigen opnieuw met acties voor eind december

Loodsen dreigen opnieuw met acties voor eind december

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) wil eind december mogelijk opnieuw actievoeren in de Antwerpse haven. Ze heeft daarvoor een aanzegging ingediend. Daarover bericht Gazet van Antwerpen vandaag. De loodsenvereniging legt de oorzaak bij minister Ben Weyts omdat hij een eerder afgesproken timing niet zou volgen. In maart voerde de neutrale vakvereniging BvL al eens actie, waarna minister Weyts na nachtelijke onderhandelingen een akkoord sloot over onder meer extra premies voor de beloodsing van de allergrootste containerschepen. Tegelijk werd afgesproken dat de hele loodsketen zou worden doorgelicht en dat zou worden gekeken naar de zogeheten multivalentie, waarbij het onderscheid tussen zee- en rivierloodsen zou worden uitgegomd.

Het akkoord bevatte volgens BvL ook een timing. Die zou de minister niet nakomen. “Wij horen dat er op 23 december al een sectoraal overlegcomité is gepland (waar BvL niet in participeert, red.), hoewel er nog helemaal geen debat is gevoerd over pro’s en contra’s van efficiëntievergrotende maatregelen”, zegt Yves Verspreet, woordvoerder van de BvL. “Dat staat wel letterlijk in het akkoord en de minister heeft de afspraken dus niet gerespecteerd.”

Verspreet erkent dat er daarom een actieaanzegging is ingediend. “We gaan het verkeer niet in het gedrang brengen. In het verleden hebben we altijd een minimale dienstverlening voorzien voor de economisch belangrijke haven,” aldus de woordvoerder, die voorts stelt dat er intussen een gesprek met het kabinet is ingepland.

bron: Belga