Hof van Cassatie – Politie mag geen boetes uitschrijven enkel op basis van nummerplaat

Elke verkeersboete die de politie uitschrijft op basis van een nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden, is onwettig. Dat blijkt uit vier arresten over verkeersinbreuken die het Hof van Cassatie dinsdag heeft uitgesproken en die VTM NIEUWS kon inkijken. Concreet gaat het om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat heeft en daarna probeert de bestuurder te identificeren via de zogenaamde kruispuntbank bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen en dus zonder de bestuurder persoonlijk aan te spreken. In dat geval schendt de politie volgens het arrest de privacyregels.
Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgevens opvraagt, is de boete wél geldig. “Algemeen heeft de politie geen toelating om gegevens op te vragen bij die databank. Als ze dat nu doet, is dat dus niet wettig. Er is eerst toelating van de privacycommissie nodig”, zeggen advocaten Kurt Stas en Henri Berkmoes aan VTM NIEUWS.
Cassatie heeft dinsdag dus vier dergelijke arresten uitgesproken. Al deze zaken moeten nu voor een andere rechtbank overgedaan worden.
“Iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, kan die dus aanvechten. Maar of het dan ook effectief tot een vrijspraak leidt, is minder duidelijk. Het is niet omdat er een procedurefout wordt gemaakt, dat ook élke overtreding met zekerheid vervalt”, zegt meester Stas nog. “Daar moet elke rechter naar eer en geweten in oordelen.”

bron: Belga