"Haven van Antwerpen eindigt dit jaar op zo'n 3 procent groei"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Antwerpse haven zal dit jaar naar schatting zo'n 3 procent meer goederen behandelen dan vorig jaar. Dat heeft Eddy Bruyninckx, bijna gepensioneerd CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, gezegd tijdens zijn laatste verschijning voor de bevoegde Antwerpse gemeenteraadscommissie. In 2015 behandelden de bedrijven in de Antwerpse haven zo'n 208,4 miljoen ton, 4,7 procent meer dan het jaar voordien. "Na vorig jaar gaan we opnieuw een recordjaar tegemoet. We verwachten dit keer zo'n 3 procent groei voor het geheel. Bij de containers gaat het om zo'n 4,3 procent extra, zowel in teu als in tonnage", zei Bruyninckx. Daarmee zou ook de symbolische grens van 10 miljoen teu worden overschreden.

De trade via containers tussen Azië en Noordwest-Europa is volgens Bruyninckx nauwelijks of niet gestegen. Antwerpen krijgt dus extra marktaandeel. "We hebben behoorlijk kunnen scoren in de loops (aanlopen, red.) van de allianties. Op die met Azië stegen we van zeven naar tien op zestien loops. En met tien op de zestien is er nog ruimte voor groei", zei de havenbaas. "Op de trans-Atlantische vaart hebben we onze polepositie nog kunnen verstevigen. Dit is dus bijzonder goed uitgevallen."

Later deze maand geeft het Havenbedrijf - naar gewoonte - gedetailleerde jaarresultaten vrij.

Net voor een applaus en een dankwoord van de Antwerpse raadsleden voor zijn 25-jarige carrière ging baron Bruyninckx ook in op het Vlaams onderzoek naar extra containercapaciteit, via een Saeftinghedok of op andere manieren. "Rond april moet er een voorkeursscenario zijn, waarmee ook het pad is geëffend voor de toekomst. Via de procedure van 'Complexe projecten' kan een gepaste oplossing worden gevonden", zei hij. "Alle overwegingen in acht genomen is er wat ons betreft één locatie die aan alle voorwaarden voldoet en dat is de locatie van Saeftinghe. Dat wil niet zeggen dat de andere manieren niet oordeelkundig moeten worden beoordeeld, en dat zal ook gebeuren."

bron: Belga