Geweld Syrië – Erdogan en Poetin willen evacuaties uit Aleppo “zo snel mogelijk” hervatten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin willen de evacuatie van burgers en rebellen uit de Noord-syrische stad Aleppo zo snel mogelijk hervatten. Dat hebben de twee leiders woensdag tijdens een telefoongesprek laten verstaan, zo is vernomen uit Turkse regeringskringen. Om die evacuaties mogelijk te maken, is het volgens Poetin en Erdogan wel noodzakelijk dat het bestand niet langer wordt geschonden “Tijdens het telefoongesprek hebben ze benadrukt dat het akkoord over het staakt-het-vuren moet worden toegepast en dat de schendingen van dat akkoord moeten ophouden”, zo werd vanuit Ankara meegedeeld. Van zodra er veilige doorgangen zijn ingesteld, zal Turkije de nodige maatregelen nemen om humanitaire hulpverlening in de stad toe te laten, luidt het nog.
Een woordvoerder van het Kremlin wilde enkel bevestigen dat het telefoongesprek tussen Poetin en Erdogan inderdaad heeft plaatsgevonden. Maar op vragen over de inhoud van het gesprek werd niet ingegaan.
Turkije en Rusland hadden dinsdagavond met de Syrische oppositie een staakt-het-vuren bereikt, dat aan burgers en rebellen de mogelijkheid moest geven om Aleppo te verlaten. Maar het bestand werd woensdagmorgen al aan flarden geschoten. De bussen die klaarstonden om mensen te evacueren, zijn leeg teruggekeerd.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, maakte intussen ook duidelijk dat Turkije, Iran en Rusland op 27 december in Moskou zullen samenkomen. Ze zullen proberen om een politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië, zo verklaarde de minister woensdagavond aan de tv-zender TGRT Haber.

Bron: Belga