Foto’s van koning Felipe verbrand tijdens protest tegen monarchie in Spanje

Foto's van koning Felipe verbrand tijdens protest tegen monarchie in Spanje

In de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje hebben meer dan honderd demonstranten foto’s van koning Felipe VI in het openbaar met verfbommen besmeurd en verbrand. De actie vond dinsdagavond plaats voor een politiekazerne in de stad Manresa. Dat deelde het Spaanse persbureau efe woensdag mee. De deelnemers protesteerden daarmee tegen de tijdelijke arrestatie van vijf leden van de linkse separatistische partij CUP, die tijdens een demonstratie in september foto’s van de vorst hadden verbrand. De CUP heeft haar hoofdkwartier in Manresa en telt tien zetels in het parlement. Nadat de partijleden vorige week niet op een gerechtelijke hoorzitting waren verschenen, werden ze korte tijd opgesloten. Ze werden beschuldigd van majesteitsschennis, wat in Spanje met de cel kan bestraft worden. Dinsdag werden ze weer vrijgelaten.

In Catalonië bestaan er al geruime tijd politieke aspiraties om de economisch sterkste regio met de hoofdstad Barcelona van Spanje af te scheuren. Veel linkse partijen willen bovendien de monarchie afschaffen. De koning geldt traditioneel als boegbeeld voor een verenigd Spanje.

In 2007 werden twee Spanjaarden elk tot 15 maanden gevangenis veroordeeld, omdat ze foto’s van de toenmalige koning Juan Carlos hadden verbrand. De straffen werden later omgezet in geldboetes. De mannen hadden hun recht op vrije meningsuiting aangehaald, maar de rechters wezen dat argument van de hand.

bron: Belga