“EU-lidstaten zetten parlement buitenspel bij Brexit-onderhandelingen”

EU-lidstaten zetten parlement buitenspel bij Brexit-onderhandelingen

De Europese lidstaten willen het Europees Parlement helemaal buiten de onderhandelingen over de Brexit houden. Dat zegt Guy Verhofstadt, die namens het parlement de gesprekken met de Britten moet overzien. “Beseft u dan niet dat wij de Brexit-deal ook moeten goedkeuren?”, werpt hij de Europese leiders voor de voeten. In het parlement werd vandaag gedebatteerd over de Europese top die morgen plaatsvindt. Tijdens een informeel diner zullen 27 staatshoofden en regeringsleiders de lijnen voor de Brexit-onderhandelingen uitzetten, de Britse premier Theresa May schuift niet mee aan tafel.

Ook het Europees Parlement kreeg geen uitnodiging voor het diner en dat is niet naar de zin van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. “In welke tijd leeft u? De twintigste eeuw? Hebt u dan nooit het Verdrag van Maastricht en het Verdrag van Lissabon gelezen en weet u niet dat het parlement meer macht gekregen heeft?”, haalde hij uit naar de Slovaakse minister Ivan Korcok, die tijdens het debat de Raad van lidstaten vertegenwoordigde.

Verhofstadt vraagt zich af of Korcok en de andere leden van de Raad beseffen dat het parlement op het einde van de rit een onderhandeld Brexit-akkoord moet goedkeuren. “Het is tijd dat u het parlement vanaf de eerste dag (bij de onderhandelingen) betrekt. Of wilt u misschien dat we parallelle onderhandelingen met de Britten gaan voeren? Mij goed.”

bron: Belga