Elk jaar duizenden verkrachtingen niet bestraft

Elk jaar duizenden verkrachtingen niet bestraft

Het aantal verkrachtingszaken die parketten verticaal klasseren, daalt jaar na jaar. Toch werd tussen 2010 en 2015 nog 50,21 procent van de dossiers geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V), die Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen opvroeg, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. In 60 procent van die gevallen werd de zaak geseponeerd omdat er niet genoeg bewijzen waren, bij 16 procent gebeurde dat omdat de dader onbekend bleef. 140 dossiers werden ook geklasseerd omdat er te weinig recherchecapaciteit was bij de politie.

Ook het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar af. “Als een dader dan tóch voor de rechtbank moet verschijnen, komt hij er al te vaak vanaf met een lichte straf”, zegt Danièle Zucker, doctor in de Psychologie en gespecialiseerd in seksueel geweld. “Verkrachting wordt nog steeds te weinig ernstig genomen.”

Volgens Zucker moet er heel wat veranderen om ervoor te zorgen dat minder verkrachtingen zonder gevolg blijven. Zo pleit ze bijvoorbeeld voor minstens een verkrachtingsexpert op elke spoeddienst, omdat de vaststelling vaak niet correct gebeurt.

bron: Belga