Dirk Van Tichelt maakt zich geen zorgen over nieuwe regels

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dirk Van Tichelt (-73 kg) maakt zich geen zorgen over het nieuwe reglement dat de Internationale Judofederatie (IJF) deze week bekendmaakte. De IJF wil de nieuwe regels uittesten tot aan het WK 2017 in Boedapest (28 augustus-3 september). Volgens die nieuwe reglementering kunnen er enkel nog waza-ari's en ippons gescoord worden. De yuko's verdwijnen. "Maar dat maakt amper een verschil uit voor ons", meent Van Tichelt, die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro brons veroverde. "Wij zijn enkel met ippons bezig, wij focussen volledig op het plat op de rug werpen van onze tegenstrever. Dat is de absolute kick voor ons. Met minder zijn wij in feite niet tevreden tenzij het ons op het einde van de kamp de overwinning oplevert."

De nieuwe reglementen laten ook andere vormen van elkaar vasthouden toe, de zogenaamde kumi kata. "En dat gaat volgens mij het met elkaar vechten alleen maar ten goede komen", vervolgt de Beer van Brecht. "Het zal het afhouden verminderen en minder aanleiding geven tot verdedigen".

De invoering van de vorige regels na de Olympische Spelen van Londen heeft Van Tichelt duidelijk gemaakt dat hij niet op de zaken vooruit moet lopen. "Toen had ik in het begin inderdaad schrik dat het mank zou lopen met onze sport, maar achteraf bekeken moet ik toegeven dat de doelstellingen gehaald werden. Ik hoop enkel dat de scheidsrechters nu sneller dan toen de toepassing van de nieuwe reglementen onder de knie zullen hebben om tot de juiste beslissingen te kunnen komen", besluit Van Tichelt.

bron: Belga