Bourgeois noemt houding Brusselse regering “onverantwoordelijk”

Bourgeois noemt houding Brusselse regering "onverantwoordelijk"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt de houding van de Brusselse regering “onverantwoordelijk”. Dat zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1 in een reactie op het bericht dat reeds twee cargomaatschappijen beslist hebben de luchthaven van Zaventem te verlaten door de strengere geluidsnormen die vanaf 1 januari boven Brussel van kracht zijn. Het Brussels gewest schrapt vanaf begin 2017 de tolerantie die ze toepaste op de bestaande Brussels geluidsnormen. Dat zou het voor bepaalde toestellen onmogelijk maken om die normen te respecteren. Uit vrees voor bijkomende boetes beslisten reeds twee vrachtluchtvaartmaatschappijen die met Boeings 747 vliegen, om te vertrekken uit Brussels Airport. Daardoor worden 1.500 jobs bedreigd, stelde Air Cargo Belgium, de belangenvereniging van logistieke bedrijven op Brussels Airport, gisteren. Eerder besliste de Vlaamse regering reeds om een belangenconflict in te roepen tegen de beslissing van de Brusselse regering om strengere normen toe te passen.

Minister-president Bourgeois noemde die maatregel vandaag onverantwoord. “Zaventem is de tweede grootste economische pool van het land, na de haven van Antwerpen, goed voor 60.000 jobs. Als we die activiteiten gaan terugschroeven omdat Brussel een deel van de lasten niet op zich wil nemen, maar enkel de lusten wil hebben. Dat werkt natuurlijk niet”, aldus Bourgeois, die nog opmerkte dat de beslissing van de Brusselse regering ook “zeer nadelig voor Brussel is”.

Brussels minister-president Rudi Vervoort verdedigde de beslissing van zijn regering. “Er is meer dan ooit een globale oplossing nodig, maar iedereen moet eraan werken, niet alleen Brussel. De lasten zijn niet alleen voor Brussel. Er moet respect zijn voor de Brusselaars en hun levenskwaliteit”, zei hij aan de VRT voor de start van het Overlegcomité. Het dossier rond de geluidshinder rond de luchthaven stond overigens niet op de agenda van de bijeenkomst van de verschillende regeringen van het land. Dat zal wel op de volgende vergadering het geval zijn, gaf Bourgeois aan.

bron: Belga