Assad wil geen wapenstilstand en doet voorstel aan Trump

Assad wil geen wapenstilstand en doet voorstel aan Trump

De Syrische regering zal na de herovering van Aleppo haar tegenstanders op militair vlak geen rust gunnen. “Van een wapenstilstand kan geen sprake zijn”, zei president Bashar al-Assad op de Russische staatstelevisie in een uitgezonden interview. Enkel “terroristen” die zich overgeven of de gevechtszone verlaten, kunnen op enige mildheid rekenen. Als de Amerikaanse president-elect Donald Trump het ernstig meent met de strijd tegen terrorisme, kan hij een “natuurlijke bondgenoot” van Syrië worden, zei Assad. Maar momenteel zijn alle Syrische groepen, die de Verenigde Staten als gematigde oppositie beschouwen, voor Assad terroristen en extremisten.

De gevechten in Syrië zullen doorgaan totdat het “hele land gezuiverd is van terroristen”, aldus Assad. Als voorbeeld noemde hij de herovering van de archeologische stad Palmyra. Samen met de bondgenoten Rusland en Iran zal de Syrische regering de verdere plannen bespreken. Eerst moet Aleppo veiliggesteld worden. “De terroristen vuren dagelijks raketten en granaten af”, zei hij.

In een naoorlogs Syrië ziet hij naast Rusland en Iran ook China als bondgenoot, benadrukte hij. Een nieuwe grondwet ligt niet onmiddellijk in het verschiet. Dat is in oorlogstijden “onpraktisch”.

bron: Belga