Videoref meteen bepalend op WK voor clubs

Voor het eerst in de voetbalgeschiedenis is een strafschop toegekend na tussenkomst van een videoref. Dat gebeurde in de halve finale van het WK voor clubs, waarin Kashima Antlers het haalde van Atletico Nacional.
Maarten

De Japanse topclub versloeg de Colombianen ietwat verrassend met 3-0, waardoor Kashima Antlers de eerste Aziatische club ooit wordt in de finale van het WK. Een belangrijkere primeur was weggelegd voor de Nederlander Danny Makkelie, die de wedstrijd volgde als videoref.

Na een half uur in de eerste helft maakte hij hoofdscheidsrechter Viktor Kassai erop attent dat er in het strafschopgebied een overtreding was gemaakt op een speler van Kashima. De Japanners kregen daarop een penalty (foto), die werd omgezet door Shoma Doi. Een ingrij pende beslissing, want zo effende Makkelie het pad voor een ruime overwinning van de Antlers. Het WK voor clubs is overigens het eerste internationale tornooi waar een beroep wordt gedaan op videorefs.

Real maakt intrede

Dat zal ook vandaag het geval zijn wanneer Real Madrid zijn intrede maakt. De Spaanse topclub neemt het in de halve finale op tegen het Mexicaanse Club America. Hoewel Real torenhoog favoriet is, doet trainer Zinédine Zidane alsof dat niet het geval is.

«De meeste mensen denken dat we wel even zullen winnen, maar Club América is een sterke tegenstander», zegt de Fransman. «We zullen ons uiterste best moeten doen om de finale te halen.» Op Sergio Ramos hoeft Zidane alvast niet te rekenen. De verdediger is vermoeid en krijgt rust. «Voor een eventuele finale op zondag zien we dan nog wel», aldus Zidane.