Evacuatie Aleppo loopt spaak

Bussen die klaarstonden om rebellen en burgers uit de noordelijke Syrische stad Aleppo te evacueren, zijn leeg teruggekeerd. Dat wijst erop dat het staakt-het-vuren geen stand heeft gehouden.

Gisterenavond leek het erop dat de belangrijke Syrische stad Aleppo volledig in handen van de Syrische regeringstroepen was gevallen. Dag na dag rukten de regimetroepen op, tot enkel nog een aantal wijken in Oost-Aleppo in handen van de rebellen waren. Gisteren werden de vijandelijkheden gestaakt en kwamen beide partijen, met de hulp van Rusland en Turkije, een staakt-het-vuren overeen. Er werden afspraken gemaakt over de evacuatie van burgers en strijders. Ze zouden de stad met bussen in de richting van de door oppositiegroepen gecontroleerde provincie Idlib verlaten.

Gevechten

De evacuatie is echter niet doorgegaan. Bovendien werden er vandaag opnieuw ontploffingen gehoord. Even later meldde het Franse persbureau AFP zware gevechten en bombardementen in de stad. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei volgens het staatspersbureau Anadolu dat het Syrische regeringsleger en niet nader genoemde groepen het bestand hebben geschonden en een evacuatie proberen te vermijden.

De regering en zijn bondgenoten hebben “nieuwe voorwaarden” gesteld, zei een bron bij de rebellen aan AFP. De bij het regime aanleunende bron zei dan weer dat Damascus niet akkoord gaat met het hoge aantal te evacueren mensen.