VN klagen slechte behandeling van migranten in Libië aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Migranten in Libië zijn het slachtoffer van ernstige schendingen van de mensenrechten en van misbruik. Dat stellen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Ze vallen onder meer ten prooi aan marteling, dwangarbeid, en seksuele uitbuiting en worden in onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden, luidt het. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, worden "tienduizenden mensen" getroffen door de mensenrechtenschendingen. Bovendien worden de betrokken migranten vaak ook nog willekeurig vastgehouden, benadrukt Martin Kobler, het hoofd van de VN-missie in Libië (UNSMIL).

Het merendeel van de migranten wordt vastgehouden in centra die beheerd worden door het departement voor de strijd tegen illegale migratie. "Geen enkele formele registratie, geen enkele legale procedure en geen enkele toegang tot advocaten of gerechtelijke autoriteiten is voorzien", klinkt het. De centra en gevangenissen zijn "ernstig overbelast" en er is een tekort aan voeding en drinkbaar water. Daardoor zijn ondervoeding en ziektes er veelvoorkomende problemen.

Daarnaast worden veel migranten ook door mensensmokkelaars en -handelaars vastgehouden in loodsen of appartementen. Ze worden verplicht om te werken om voor hun transport te betalen. Ook daar leven de migranten in erbarmelijke omstandigheden en zijn ze het slachtoffer van misbruik en geweld.

De VN eisen dan ook de onmiddellijke vrijlating van de meest kwetsbare migranten, dat er een einde komt aan de willekeurige opsluitingen en dat mannen en vrouwen apart worden vastgehouden. Daarnaast moeten de Libische autoriteiten de migranten beter omkaderen en ondersteunen.

Bron: Belga