Rebellen en regering bereiken akkoord over evacuatie uit Aleppo

Rebellen en regering bereiken akkoord over evacuatie uit Aleppo
Rebellen en regering bereiken akkoord over evacuatie uit Aleppo

De rebellen in Oost-Aleppo hebben vandaag naar eigen zeggen een akkoord bereikt met de Syrische regering om burgers en bepaalde strijders te laten vertrekken uit het felbevochten gebied. Dat zei Yasser al-Youssef, woordvoerder van de invloedrijke jihadistische rebellengroep Nour al-Din al-Zenki. Ook de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin bevestigt dat akkoord, dat zegt het persagentschap TASS vandaag in New York. In Syrische regeringskringen werd aangenomen dat de rebellen de belegerde gebieden in Oost-Aleppo woensdag zouden verlaten. De onderhandelaars eisten echter dat de rebellen voor hun aftocht hun wapens neerlegden, maar al-Youssef had er op aangedrongen hen te laten vertrekken met hun persoonlijke wapens. Volgens al-Youssef zou het bestand van kracht worden in de komende uren en werd het bereikt “onder begeleiding van Rusland en Turkije”, bondgenoten van respectievelijk de regering en rebellen.

Midden november was het leger van president Bashar al-Assad samen met bondgenoten een offensief begonnen tegen de door de rebellen gecontroleerde wijken in Oost-AQleppo. Onder zwaar artillerievuur en met de hulp van Russische luchtaanvallen slaagde het leger er in wijk na wijk te heroveren. Het oostelijke deel van de voormalige handelsmetropool was al in de zomer door het leger omsingeld en zo goed als afgesloten van de buitenwereld.

Volgens de Verenigde Naties waren de voorbije dagen meer dan 40.000 mensen uit de belegerde gebieden gevlucht. Het Internationaal Rode Kruis (ICRC) in Syrië maakte gewag van rampzalige toestanden. Er was ook geen medische behandeling meer mogelijk. De mensen hielden zich deels vaak dagenlang verborgen, zonder water noch voedsel.

Aleppo was lange tijd een van de zwaarst bevochten steden in de Syrische burgeroorlog. Al kort na het begin van de gevechten in 2012 veroverden verschillende rebellengroepen wijken in het oosten van de stad, terwijl de westelijke stadsdelen in handen bleven de regeringstroepen.

Ook de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft het akkoord over een vertrek van Syrische rebellen uit het oosten van Aleppo bevestigd. De strijders zullen de grootstad “over enkele uren verlaten”, zei Tsjoerkin. “Volgens mijn informatie is er daadwerkelijk een overeenkomst bereikt om de strijders uit de stad te laten vertrekken. Dat betekent dus het einde”.

Bron: Belga