Italiaanse Holocaust-overlevende Giulia Spizzichinio (90) overleden

Italiaanse Holocaust-overlevende Giulia Spizzichinio (90) overleden

Giulia Spizzichino, een van de laatste overlevenden van de Holocaust in de Italiaanse hoofdstad, is op 90-jarige leeftijd overleden. De joodse gemeenschap in Rome deelde mee dat Spizzichinio maandagnacht is gestorven. Spizzichino was er in grote mate bij betrokken dat nazi-oorlogsmisdadiger Erich Priebke voor de rechtbank verantwoording moest afleggen. Priebke nam in 1944 deel aan een van de ergste nazi-bloedbaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werden in de Ardeatijnse grotten bij Rome 335 burgers geëxecuteerd. De vroegere SS’er leefde daarna lange tijd ombekommerd in Argentinië. Spizzichino overtuigde in de jaren negentig de Argentijnse regering om Priebke aan Italië uit te leveren. In Italië werd hij veroordeeld en leefde tot zijn dood drie jaar geleden onder huisarrest.

“Giulia heeft ons met haar moed en haar volharding geleerd dat het nooit te laat is om gerechtigheid af te dwingen”, klinkt het in een mededeling van de joodse gemeente. Het is aan ons om haar nooit te vergeten en toekomstige generaties aan haar positief voorbeeld te herinnereen”. Het is een triest verlies voor de joodse gemeenschap van Rome.

Spizzichino en haar moeder ontkwamen aan de SS in 1944. Maar meer dan een dozijn familieleden werden door de nazi’s in de Ardeatijnse grotten of in het vernietigingskamp van Auschwitz vermoord, schreef de krant La Repubblica.

bron: Belga