Iraakse Jezidi-activistes nemen Sacharovprijs Europees Parlement in ontvangst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar, twee jonge vrouwen van de Iraakse Jezidi-gemeenschap en overlevenden van de IS-gruwel, hebben vandaag de Sacharovprijs van het Europees Parlement in ontvangst genomen. Ze vielen in 2014 in handen van Islamitische Staat, werden gebruikt als seksslavinnen, konden ontsnappen en treden nu op als woordvoerders van slachtoffers van seksueel geweld. Murad (23) en Aji Bashar (18) zijn afkomstig uit Kocho, een dorp in buurt van Sinjar in het noordwesten van Irak. In de zomer van 2014 kwam hun Jezidi-gemeenschap uitgebreid in het nieuws toen IS-strijders de Jezidi's trachtte verdrijven. Duizenden kwamen toen vast te zitten in het Sinjargebergte. In Kocho werden alle mannen van het dorp vermoord, de jonge vrouwen werden ontvoerd en tot seksuele slavernij gedwongen. In november 2014 wist Murad te ontsnappen. Aji Bashar kon in april 2016 ontkomen en raakte daarbij zwaargewond. Intussen hebben de twee vrouwen onderdak gevonden in Duitsland. Ze voeren nu campagne om aandacht te vragen voor wat de Jezidi-gemeenschap overkomen is en voor alle meisjes en vrouwen die door IS al seksslavinnen zijn gebruikt.

Tijdens een emotionele prijsceremonie kregen Murad en Aji Bashar in het Europees Parlement in Straatsburg meermaals een staande ovatie. De vrouwen vroegen dat Europa de Jezidi's zou helpen. "Het is nu al 2,5 jaar geleden dat deze tragedie ons trof, maar nog altijd worden duizenden vrouwen en kinderen gevangen gehouden door IS", zei Aji Bashar. Wat de Jezidi-gemeenschap overkomen is, is niets minder dan een genocide, zei Murad.

De Sacharovprijs wordt elk jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. Aan de prijs is een geldsom van 50.000 euro verbonden. Volgens voorzitter Martin Schulz zijn de nieuwe laureaten heldinnen en "slachtoffers van een onuitspreekbare gruwel".

bron: Belga