Gambiaanse leger valt binnen bij kiescommissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Gambiaanse leger is vandaag binnengevallen in het hoofdkwartier van de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC). Dat meldt Alieu Momarr Njai, de voorzitter van die commissie aan journalisten ter plaatse. Medewerkers van de kiescommissie mogen het gebouw niet meer binnen. Met deze nieuwe zet maakt Yahya Jammeh, de dictator die begin december de verkiezingen verloor, nog maar eens te kennen dat hij niet van plan is af te treden. De dag na de verkiezingen gaf hij zijn nederlaag nog toe, maar afgelopen vrijdag zei hij in een tv-toespraak dat hij de resultaten betwist en nieuwe verkiezingen wil uitschrijven. In de kantoren van de kiescommissie worden de resultaten van de verkiezingen bewaard. Volgens Njai zeiden de soldaten dat ze "handelden op bevel". Eerder op de dag had het hoofd van het leger, Saul Badjie, aan journalisten in Banjul te kennen gegeven dat Jammeh zijn soldij betaalt, dus dat Jammeh zijn bevelhebber is.

Zowel de West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas, de Afrikaanse Unie als de Verenigde Naties hebben Jammeh dit weekend al opgeroepen zijn nederlaag toch te erkennen. Vandaag is een hoge Ecowas-delegatie, met onder meer Nobelprijswinnares en presidente van Liberia Ellen Johnson Sirleaf en Nigeriaans president Muhammadu Buhari, in de Gambiaanse hoofdstad Banjul voor onder meer ontmoetingen met Jammeh als Adama Barrow, de winnaar van de verkiezingen. Zaterdag nog kreeg een Ecowas-vliegtuig met aan boord onder meer Johnson-Sirleaf geen toelating om te landen in Banjul.

Ecowas-voorzitter Marcel de Souza noemde voor de aankomst van de delegatie in Banjul al aan dat een militaire interventie een "mogelijke oplossing" is, maar dat diplomatie de voorkeur geniet.

bron: Belga