Europese lidstaten willen antidumpingarsenaal versterken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De lidstaten van de Europese Unie zijn het na drie jaar onderhandelen eens geraakt over een sterkere verdedigingsgordel tegen oneerlijke handelspraktijken van derde landen. Zo zou het in bepaalde omstandigheden mogelijk worden om hogere antidumpingheffingen in te voeren. "Een belangrijke doorbraak", zo kondigde de Slovaakse handelsminister Peter Ziga het akkoord aan. "Onze handelsverdedigingsinstrumenten zijn al meer dan vijftien jaar grotendeels ongewijzigd gebleven, maar in die tijd is de situatie op de wereldmarkten toch dramatisch veranderd. Europa mag niet naïef zijn en moet haar belangen verdedigen, vooral wanneer het om dumping gaat."

Om Europese producenten beter te beschermen tegen deloyale handelspraktijken, willen de lidstaten uitzonderingen op de zogenaamde 'lesser duty rule' die stelt dat antidumpingheffingen niet hoger mogen zijn dan nodig is om schade aan de Europese industrie te voorkomen. Daarvan zou Europa voortaan in bepaalde omstandigheden kunnen afwijken indien de kostprijs van grondstoffen verstorend werkt. De VS laten die regel, een aanbeveling van de WTO, al langer links liggen om zich te wapenen tegen Chinese dumping.

In Europa reageerden vele lidstaten voorzichtig toen de Commissie drie jaar geleden voorstelde om de 'lesser duty rule' aan te passen. Vooral Groot-Brittannië waarschuwde voor opstekend protectionisme. Echter, tegen de achtergrond van de staalcrisis evolueerden de standpunten van landen als Duitsland en België en schaarden steeds meer landen zich achter de hervorming. Met dit gemeenschappelijk standpunt is de kous echter niet af. De lidstaten moeten nog een vergelijk vinden met het Europees Parlement.

bron: Belga