Coalitie doodt drie IS-kopstukken gelinkt aan aanslagen in Parijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De anti-IS-coalitie heeft tijdens een luchtaanval op 4 december in het Syrische Raqqa drie kopstukken van de terreurorganisatie Islamitische Staat gedood, "die rechtstreeks betrokken waren bij aanslagen in het buitenland en de rekrutering van buitenlandse strijders". Eén van hen werd in België veroordeeld in het proces tegen de terreurcel van Verviers. Verschillende media melden dat er tegen een tweede een terrorisme-onderzoek liep bij het federaal parket. Dat nieuws wordt ook bevestigd door het federaal parket. De drie IS-strijders die omgekomen zijn, zijn Salah Gourmat, Sami Djedou en Walid Hammam. Gourmat en Djedou waren vertrouwelingen van Abou Mohammed al-Adnani, verantwoordelijk voor de coördinatie van buitenlandse operaties, die in augustus werd gedood door de coalitie. Zij zouden geholpen hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs.

Sami Djedou is volgens de "Mediawerkgroep Syrië" een twintiger uit Brussel, die zich op 15-jarige leeftijd bekeerde tot de islam. Hij vertrok in november 2012 samen met de Belgisch-Congolese Sean Pidgeon naar Syrië. Pidgeon was de eerste Belgische jihadi die in Syrië sneuvelde en het was Sami Djedou die dat telefonisch aan zijn moeder meedeelde. Djedou zelf zou toen gewond geraakt zijn. Tegen hem liep een onderzoek bij het federaal parket.

Ook Walid Hammam is geen onbekende voor het Belgische gerecht. Afgelopen zomer werd hij als lid van de terreurcel van Verviers nog veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar. Tijdens het proces zat de man al in Syrië. De drie IS-strijders, die samenwerkten om aanslagen in het Westen te organiseren, maakten deel uit van het Frans-Tunesisch netwerk rond Boubaker El Hakim. Ook hij werd door een aanval van de coalitie gedood op 16 november.

bron: Belga