Aantal verkeersdoden daalt met 12 procent

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de eerste negen maanden van dit jaar vielen er 12 pct minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Zo een sterke daling van het aantal doden (-55) is al geleden van 2012. Maar niet alle statistische cijfers zijn rooskleurig. Het aantal fietsongevallen is bijvoorbeeld fors gestegen, in Vlaanderen, en nog opvallender in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden op onze wegen", meldt het BIVV in zijn Verkeersveiligheidsbarometer.

Het aantal doden ter plaatse daalde in alle gewesten van België: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (- 5), in het Waals Gewest (- 24) en in het Vlaams Gewest (- 26). De grootste daling van het aantal dodelijke slachtoffers is er in Oost-Vlaanderen (- 14 doden) en Limburg (- 13 doden). In Antwerpen (- 2 doden) en Vlaams-Brabant (- 1 dode) is er ongeveer een status quo. In West-Vlaanderen is er een lichte stijging (+ 4 doden).

Het aantal letselongevallen vertoont een ander patroon. In West-Vlaanderen (- 3,4 pct) en Oost-Vlaanderen (- 2,8 pct) is er een lichte daling. In Vlaams-Brabant wijzigt er nauwelijks iets (+ 0,6 pct) terwijl er in Antwerpen (+ 4,8 pct) en Limburg (+ 2,0 pct) wel een stijging is van het aantal ongevallen waarbij iemand gewond raakte.

Het aantal letselongevallen steeg bij voetgangers (+ 1,6 pct), lichte vrachtwagens (+1,8 pct) en fietsers (+ 3,9 pct). Fietsongevallen namen vooral toe in Brussel (+ 18,2 pct ) en ook in Vlaanderen (+ 3,5 pct). Er wordt overigens al sinds 2004 een opmerkelijke stijging van het aantal fietsongevallen in Brussel opgetekend.

De meest opvallende gunstige tendens is de daling van het aantal letselongevallen met bromfietsen (- 6,5 pct). Nooit eerder waren er minder ongevallen met bromfietsen dan in de eerste 9 maanden van 2016.

"In de volgende maanden worden verschillende maatregelen van kracht die de resultaten nog moeten verbeteren", zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een commentaar. "Het gaat dan om de aanpak van recidivisten en de strijd tegen alcohol achter het stuur".

bron: Belga