Aantal verkeersdoden daalt met 12 procent - "Ook dankzij veiligere auto's en wegen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De daling van het aantal verkeersdoden komt volgens mobiliteitsorganisatie Touring ook door een "significante verbetering van de weginfrastructuur en de automodellen", en niet enkel dankzij meer gerichte controles of strengere boetes. In de eerste negen maanden van dit jaar vielen er 12 procent minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldde het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) eerder. De mobiliteitsorganisatie stelt nog nauwelijks problemen te zien op vlak van bescherming van inzittenden bij crashtests met nieuwe automodellen. "Zowel de airbagsystemen als de structuren van de auto zijn fel verbeterd en bieden veel meer bescherming. Voertuigen worden ook hoe langer hoe meer aangepast om wederzijds bescherming te bieden: een grote auto zal bij een aanrijding met een klein voertuig in verhouding meer impactenergie opvangen zodat de schade aan het kleinere voertuig vermindert."

De mobiliteitsorganisatie geeft wel toe dat er nog werk aan de winkel is wat betreft de bescherming aan externe zwakke weggebruikers. "Hoe we het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers ook kunnen doen dalen, zou moeten blijken uit een gedegen ongevalanalyse: gaat het om aanrijdingen, valpartijen, eenzijdige ongevallen zonder tweede voertuig. Deze analyses kunnen leiden tot het nemen van de juiste maatregelen op de juiste plaats."

Daarnaast wijst Touring nog op de veiligere wegen als een reden voor het gedaalde aantal slachtoffers. "Ze worden meer vergevingsgezind gemaakt. Zo voorkomen nieuwe middenbermen frontale ongevallen, zorgen verbeterde vangrails voor minder kwetsuren bij motorrijders en worden obstakels buiten de weg zoveel mogelijk weggewerkt of afgeschermd. Er worden hoe langer hoe meer zogenaamde kreukelpalen geplaatst die de structuur van een erop rijdend voertuig meer vrijwaren."

bron: Belga