Aanhangers Assad vieren feest voor nakende val van Aleppo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad hebben de nakende zege over de rebellen in Aleppo gevierd. In het door het regime gecontroleerde westelijk deel van de vroegere handelsmetropool zwaaiden de mensen met nationale vlaggen of claxonneerden luid in hun auto's. Ook in de hoofdstad Damascus speelden zich dergelijke taferelen af. "Onze president had de overwinning tegen de terroristen beloofd", zei een man in Damascus. "De loyale en vaderlandslievende Syriërs hebben gewonnen". Assad had herhaaldelijk gesproken over de herovering van Aleppo. De stad was al van in het begin van de burgeroorlog in 2012 verdeeld tussen regeringstroepen en rebellen en fel bevochten. Op de Syrische televisie zei een inwoner van Aleppo dat "de goede krachten de kwade krachten hebben overwonnen". De bevolking van West-Aleppo had lange tijd geklaagd dat de rebellen de watertoevoer hadden afgesloten en op regelmatige basis woonzones hadden gebombardeerd. Vorige maand alleen al zijn 130 burgers omgekomen in door het regime gecontroleerde districten. Meer dan 400 burgers werden gedood in delen van Aleppo die in handen waren van de rebellen, temidden van de verwoestingen die werden veroorzaakt door de onophoudelijke luchtaanvallen en gevechten op de grond.

Op de sociale media postten gezagsgetrouwe Syriërs foto's van zichzelf, terwijl ze alcohol drinken en feest vieren in wat ze zelf omschrijven als de overwinning van het "secularisme" op de islamistische extremisten. Dat Iran en de Libanese sjiitische militie Hezbollah een sleutelrol speelden in de verovering van de stad, deed niets af van hun vreugde, ook niet de herovering van Palmyra door de Islamitische Staat op de regeringstroepen afgelopen zondag. De vieringen beperkten zich niet alleen tot Syrië. In Libanon, waar Assad populair is onder bepaalde bevolkingsgroepen, kwamen de mensen op straat. Turkse seculieren, die lange tijd gekant waren tegen de overheidssteun aan gewapende rebellen, meer bepaald aan de hardleerse islamistische milities, juichten ook voor wat zij zagen als een overwinning.

De grote bezorgdheid binnen minderheidsgroepen, zowel in Syrië als in de buurlanden, door het groeiende onbuigzame moslimkarakter van de gewapende oppositie vormde een belangrijke factor in de afnemende steun voor de rebellen en een stimulans voor Assad.

bron: Belga