Werk Leonardo Da Vinci ontdekt

Foto Twitter

Een werknemer van het Parijse veilinghuis Tajan heeft een werk van Leonardo Da Vinci ontdekt, waarvan het bestaan onbekend was. Dat meldt The New York Times. De waarde van de tekening wordt geschat op zo’n 15 miljoen euro.

Het betreft een pentekening van de Italiaan die tijdens de renaissance leefde en bekend is om meesterwerken als ‘Mona Lisa’ en ‘Het laatste avondmaal’. Ook zijn onderzoek naar de anatomie van de mens en andere dieren is ondertussen wijdverspreid. De tekening toont de heilige Sint Sebastiaan die vastgeketend is aan een boom.

De werknemer van het veilinghuis, Thadée Prate, kreeg de tekening voorgelegd toen een gepensioneerde dokter de verzameling tekeningen van zijn vader zaliger kwam tonen. “Ik had het gevoel dat het een interessante tekening uit de zestiende eeuw was, die meer onderzoek vereiste”, laat Prate weten.

Hij ging vervolgens te rade bij enkele kunsthandelaars. De derde bracht uiteindelijk uitsluitsel: dit moest een werk van de hand van Da Vinci zijn. Ze vond gelijkenissen tussen de tekening en een doek dat in een museum in Hamburg hangt. Het werk is naar alle waarschijnlijkheid ergens tussen 1482 en 1485 gemaakt.

De waarde van de tekening wordt geschat op 15 miljoen euro. Toen Prate het goede nieuws meldde aan de gepensioneerde dokter, reageerde die kalm: “Ik ben blij met het nieuws, maar ik heb andere interesses in het leven dan geld”.