Voltijds betaalde refs zijn de toekomst

Er komen waarschijnlijk professionele scheidsrechters op de Belgische voetbalvelden. Die beslissing maakt deel uit van een plan om het niveau van de refs op te krikken.

De Pro League keurt normaal gezien vandaag een ingrijpend plan goed dat moet leiden tot een hoger niveau van de scheidsrechters in ons land. De belangrijkste beslissing is volgens de kranten van Mediahuis de stap naar voltijds betaalde scheidsrechters. Eerst komt er een overgangsfase, zodat ervaren scheidsrechters als Serge Gumienny, Joeri Van de Velde en Luc Wouters nog volgens het huidige systeem kunnen fluiten.

Jong talent

Er wordt vervolgens snel werk gemaakt van het zoeken naar talent. Daarvoor komt er een rekruteringsplan. Een nog niet volledig uitgewerkte denkpiste is om refs te zoeken bij de actief voetballende jeugd. Daar wil men spelers die toch nooit het topniveau zullen halen, omscholen tot scheidsrechters. De scheids- en lijnrechters van de toekomst zullen vooral bij de beloftenteams van de profclubs worden gezocht.

Loopbaan

Die profarbiters zullen goed betaald worden, maar zullen goede prestaties moeten leveren. Een scheidsrechtersloopbaan zou dan vergelijkbaar zijn met een voetballerscarrière, alleen zal die voor de refs langer duren. De leeftijdsgrens op nationaal vlak kan verhoogd worden, zodat een profarbiter pakweg van zijn 25ste tot zijn 55ste kan fluiten.