Spanjaarden willen veranderen van tijdzone

Pixabay / meteonrw

In Spanje heeft de minister van werk, Fatima Báñez, een voorstel gelanceerd om van tijdzone te veranderen. De huidige regeling zou slecht zijn voor de productiviteit.

Spanje zat oorspronkelijk in de Greenwich-tijdzone, net als het Verenigd Koninkrijk en Portugal, die geografisch op dezelfde hoogte liggen. Daar bracht dictator Franco in 1942 verandering in. Hij zette de klok een uur vooruit om dezelfde tijd te hebben als nazi-Duitsland van Adolf Hitler.

Balans werk en vrije tijd

Die beslissing wil Báñez nu terugdraaien, schrijft de Britse krant The Guardian. De minister van Werk denkt dat de verandering de productiviteit van het land ten goede zal komen. Omwille van de tijdzone moeten Spanjaarden langer werken en eindigt hun werkdag pas later dan in andere Europese landen. Door de tijd terug te draaien wordt het gemakkelijker om de werkdagen te laten stoppen om 18 uur. Op die manier zullen de Spanjaarden een beter evenwicht vinden tussen werk en vrije tijd.

De minister zal de komende weken samenzitten met voor- en tegenstanders en de vakbonden. “We zullen een overeenkomst proberen vinden met de werkgevers- en werknemersorganisaties”, klinkt het vastberaden.

Steun van oppositie

De kans dat Báñez in haar opzet slaagt, is groot. De Partido Popular van premier Mariano Rajoy kwam afgelopen zomer al tot een akkoord over de hervorming van de tijdzone met de kleinere partij Ciudadanos. Ook oppositiepartij PSOE steunt de maatregel, waardoor het waarschijnlijk lijkt dat een meerderheid in het parlement zich achter het idee schaart.