Preud’homme is beste trainer

Michel Preud’homme heeft gisteren de Trofee Raymond Goethals gekregen. Met die prijs wordt sinds 2011 de beste Belgische coach van het jaar beloond.

De coach van Club Brugge haalde het in de verkiezing voor Felice Mazzu (Charleroi) en Francky Dury (Zulte Waregem), die ex aequo op de tweede plaats eindigden. Op de erelijst van de trofee volgt hij Gent-coach Hein Vanhaezebrouck op. Hij kreeg de prijs uit handen van Goethals’ zoon Guy (foto midden) en oud-Standardcoach Laszlo Bölöni (rechts). Bölöni heeft Goethals zelf ooit nog als trainer gehad toen hij nog voetbalde bij Racing Jet in België.

Architect

Preud’homme (links) is de architect van het huidige Club Brugge en speelt een belangrijke rol in het succesverhaal dat de West-Vlamingen sinds enkele jaren aan het schrijven zijn. MPH loodste blauw-zwart naar Bekerwinst in 2015 en bereikte datzelfde jaar ook de kwartfinales van de Europa League. Afgelopen seizoen maakte hij zich onsterfelijk in het Jan Breydelstadion door de Bruggelingen de eerste landstitel sinds 2005 te bezorgen.`

"Er zijn verschillende trofeeën van het jaar. Een van de belangrijkste voor mij is die van de spelers. Die heb ik al gehad. Op deze moest ik langer wachten", reageerde de bekroonde trainer.

Titelstrijd

De daaropvolgende Champions League-campagne was met een nul op achttien in de groepsfase een bijzonder mager beestje en ook aan het Bekeravontuur kwam er dit seizoen in Eupen al vroegtijdig een einde, maar voor de titel doen de Bruggelingen met een tweede plaats in de stand iets over halverwege het seizoen nog volop mee. Net dat was de reden waarom Preud’homme eind vorig seizoen besliste om er nog een jaar bij te doen in Brugse loondienst.

De Trofee Raymond Goethals wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan de beste Belgische coach van het jaar, in de Jupiler Pro League, als bondscoach of in het buitenland. De jury is samengesteld uit onder meer ex-bondscoaches en andere invloedrijke figuren uit de Belgische voetbalwereld.