Lopen zij straks een marathon in minder dan twee uur?

Een marathon lopen in minder dan twee uur. Onder de noemer 'Breaking2' hebben drie topatleten die opdracht gekregen van sportgigant Nike.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Twee uur, twee minuten en 57 seconden. Zoveel bedraagt het wereldrecord op de marathon sinds 2014. Het staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto, maar volgens Nike is het mogelijk om de magische grens van de twee uur nu al te doorbreken.

In het voorjaar van 2017 wil het Amerikaanse bedrijf een poging wagen. Het rekent daarvoor op drie van de beste langeafstandslopers ter wereld: de Keniaanse Eliud Kipchoge, de Ethiopiër Lelisa Desisa en de Eritreeër Zersenay Tadese.

Kipchoge is de regerende olympische kampioen in de discipline, Desisa is tweevoudig winnaar van de marathon van Boston en Tadese is wereldrecordhouder op de halve marathon.

Om onder de twee uur te duiken, doet Nike een beroep op een team van twintig wetenschappers die al twee jaar lang bezig zijn met het project. Mogelijk wordt de recordpoging ondernomen op een speciaal ontworpen parcours, waardoor het misschien niet erkend zal worden door de Internationale atletiekfederatie IAAF.