België telde nog nooit zo weinig verkeersdoden

België telde nog nooit zo weinig verkeersdoden
Het verkeer op de Brusselse ring. Belga / T. Roge

De eerste 9 maanden van het jaar vielen er 12% minder doden te betreuren in het verkeer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het laagste aantal verkeersdoden ooit, stelt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Het Belgisch verkeer eist minder levens. In vergelijking met 2015 zelfs 55 minder, de grootste daling sinds 2012. Uit de cijfers van BIVV blijkt ook dat de afname niet beperkt is tot bepaalde regio’s. In alle gewesten van België daalde het aantal verkeersdoden.

Van januari tot en met augustus nam het verkeer 12% minder levens. “Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden op onze wegen”, meldt het BIVV in zijn Verkeersveiligheidsbarometer. Nog een opvallende daling is die van de letselongevallen met een bromfiets. Die namen af met 6,5% naar het laagste aantal ooit.

Over de algemene cijfers van gewonden in het verkeer valt er minder goed nieuws te vertellen. Die namen in Antwerpen en Limburg fors toe en het aantal blessures opgelopen met de fiets steeg in Brussel zelfs met 18%.

“Betere wegen en auto’s”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet in de cijfers een aanmoediging om op dezelfde weg door te gaan. “Veel Vlamingen staan kritisch tegenover meer controle en strengere regels, maar er zijn wel 26 minder doden”, aldus de minister. Touring ziet ook een bepalende rol voor “de significante verbetering van de infrastructuur en de automodellen”.