Academiejaar start op 1 september

De UGent en KU Leuven denken erover na om het academiejaar op 1 september te laten beginnen en elke vijf weken examens te organiseren. De universiteiten van Antwerpen, Brussel en onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) reageren afwachtend.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Beeld het je even in: geen examens om de zes maanden, maar modules die elke vijf weken eindigen. Een academiejaar dat start op 1 september, maar vroeger eindigt en de zomervakantie met een week verlengt. Het zijn voorstellen waar in de universiteitsgebouwen van Leuven en Gent luidop wordt over nagedacht.

Voorlopig gaat het nog om ideeën, die door de UGent al het concreetst zijn uitgewerkt. Volgens De Morgen heeft de universiteit vier scenario's uitgetekend, variërend in hoe ze het huidige academiejaar zouden wijzigen. De ‘lichtste' versie schuift de semesterexamens een maand vooruit en laat de herexamens meteen aansluiten op de eindproeven in mei.

Het meest ingrijpende plan schrapt de herkansingen en semesters volledig. Het academiejaar zou bestaan uit modules, die elke vijf weken afgerond worden met een test. De UGent en KU Leuven gaan de voorstellen in een werkgroep verder onderzoeken. De invoering zou ten vroegste voor 2019-2020 zijn.

Hasselt was eerst

De UA en VUB zijn niet meteen gevonden voor het idee. Voorlopig is er voor het voorstel te weinig draagvlak, klinkt het. Minister van Onderwijs Crevits meldt aan Metro dat ze het goed vindt dat de instellingen erover nadenken "in functie van kwalitatief hoogstaand onderwijs". Ze stelt zich wel vragen bij de timing van de communicatie, net voor een blokperiode.

Het systeem wordt al toegepast door de universiteit van Hasselt, waar gewerkt wordt met lesperiodes van tien weken. "De studenten moeten elke dag met onderwijs bezig zijn", legt de rector Luc De Schepper aan VRT uit. "Maar toch hebben ze een bloeiend studentenleven."