Vlaanderen levert met Ivo van Hove één honderdste van huidige “leidende denkers”

Vlaanderen levert met Ivo van Hove één honderdste van huidige
Vlaanderen levert met Ivo van Hove één honderdste van huidige "leidende denkers"

Theater- en operaregisseur Ivo van Hove staat op een lijst van ‘leidende denkers’ van onze huidige wereld. Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (FP) maakt jaarlijks een ‘Leading Global Thinkers-lijst’ en vermeldt daarop de huidige leider van Toneelgroep Amsterdam. Het blad is erg te spreken over de manier waarop Van Hove met zijn voorstellingen xenofobie, homofobie, achterdocht en sociale hysterie over het voetlicht brengt.
Op de lijst staan allerlei mensen uit de hele wereld, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Canadese premier Justin Trudeau, de Schotse premier Nicola Sturgeon, de Taiwanese presidenteTsai Ing-wen, het Facebook-paar Zuckerberg en Priscilla Chan en zelfs Hillary Clinton.

De in 1958 in Heist-op-den-Berg geboren Van Hove was onlangs in de Verenigde Staten actief. Hij regisseerde er Arthur Millers ‘A view from the Bridge’ en ‘The Crucible’ en verder ‘Lazarus’, de muziektheatervoorstelling van David Bowie.

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam. Dit seizoen regisseert hij ‘De dingen die voorbijgaan’ (Louis Couperus), ‘Obsession’ (naar ‘Ossessione’, de verfilming door Luchino Visconti van “The Postman Always Rings Twice”) en ‘Dagboek van een verdwenene’ (Leos Janácek).

Bron: Belga