Tot nu hebben 778 mensen zich slachtoffer verklaard van aanslagen in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tot vandaag hebben zich 778 mensen slachtoffer verklaard van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem of de metro in Maalbeek. Nog altijd melden er zich nieuwe slachtoffers, zo verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw vanavond in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Commissievoorzitter Patrick Dewael kondigde aan dat de slachtoffers eind januari door de commissie gehoord zullen worden. Er hebben zich 311 mensen als benadeelden gemeld van de aanslag op Brussels Airport. 215 mensen stelden zich burgerlijke partij. In totaal hebben zich 537 mensen zich slachtoffer verklaard, zei Van Leeuw. Voor de aanslag op de metro in Maalbeek gaat het om 99 benadeelden, 76 burgerlijke partijstellingen en in totaal 241 mensen die zich slachtoffer hebben verklaard. Een aantal mensen heeft wel klacht ingediend, maar verder geen stappen ondernomen, terwijl een aantal benadeelden zich ook burgerlijke partij gesteld heeft, verduidelijkte Van Leeuw nog.

Van Leeuw benadrukte dat het om een voorlopig cijfer gaat. Hij wees ook op de moeilijkheid om te bepalen wie slachtoffer is. Is een jogger die langs de plaats van het drama kwam een slachtoffer, zo vroeg hij zich af. Bij de aanslag in Nice was men een slachtoffer indien men zich binnen een perimeter van de vrachtwagen bevond, aldus nog de federaal procureur. Hij sprak ook van één vals slachtoffer.

Commissievoorzitter Patrick Dewael kondigde vandaag ook aan dat er eind januari een ontmoetingsmoment komt met de slachtoffers van de aanslagen. Eerder op de dag raakte bekend dat een aantal slachtoffers een vereniging heeft opgericht om de interactie met de overheden te vergemakkelijken. Ze klagen onder meer over de administratieve rompslomp en het gebrek aan coördinatie. Het ontmoetingsmoment komt er na de evaluatie van het eerste luik over de hulpdiensten.

bron: Belga